Fikri Arif

Saturday, November 6, 2010

Peristiwa 12 Jam (Episod 1)


Cerita yang bakal aku kisahkan ini penuh dengan emosi, suka, duka, pahit, manis, tawar, gembira dan sedikit keriangan yang berlaku terhadap diriku dalam tempoh 12 jam.. 

Al-kisah bermula pada waktu petang.. Wan telah bercadang denganku untuk menonton wayang bersama bekas rakan2 sekerja kami sewaktu menunggu result SPM dulu.. rasanya seperti baru semalam aku berhenti bekerja.. pejam celik, pejam celik, sudah 1 semester atau lebih sedap, sudah 6 bulan aku menyambung pengajian di matrikulasi.. segalanya telah berubah dengan pantas dan cepat dan lincah dan ligat dan laju dan perkataan2 yang sama waktu dengannya.. 



Tepat jam 3:36p.m. , aku habis mandi.. kebetulan, ade miss call.. dari Wan rupanya.. Wan on the way ke SACC.. dan aku... aku masih lagi belum bersiap.. kain tuala masih lagi meliliti badanku yang comel ini.. dengan penuh angkuh, aku terus mencapai setereka dan menggosok pakaian... setelah bersiap, aku terus ke stesen bas.. bayaran tiket bas pun aku hampir lupa.. haha.. terasa diri ini sudah tua pun ada.. (adakah ini bermakna aku telah matang?? -pikir2 kan dan selamat menjawab-) tepat jam 4.04p.m. aku menjejakkan kakiku ke PKNS.. selangkah demi selangkah aku menapak.. terus menuju ke bangunan baru yang bersebelahan dengan PKNS as known as (aka)  SACC.. kemudian, tanpa berasa menyesal, aku meng-calling Wan.. "kat mane?" , "aku kat kedai Acer" , "oh, arasayo2~"

Dengan segala kudrat yang ada.. aku menuju ke arah utara.. tempat yang dulunya lebih dikenali sebagai pusat hiburan remaja dan seringkali dikunjungi untuk bermain di arcade(tp skrg dah bosan), pusat bowling, dan lain2.. itu lah Plaza Alam Sentral.. sebelum naik ke tingkat 3, aku membeli secawan aiskrim.. ia mempunyai namanya yang tersendiri iaitu McFlurry Oreo ~ satu2 nya favouriteku kalau beli aiskrim di kedai McD.. kemudian, aku pun terus ke kedai Acer.. "wahh.. sudah baru maa.. lawa lah kedai~" monolog dalamanku bersuara.. aku pun berjumpa dengan mereka.. Wan, Ah Wong, Lim(staf baru), Zubair, Lan Noob, Syam, Dilla, Mr.K (enggan namanya disebut), dan lain2.. wajah baru.. tapi jauh disudut hatiku yang kecil ini.. terasa seperti sesuatu yang pelik.. tidak seperti keadaan atau suasana yang biasa.. Aku mengunjungi kedai2 lama yang pernah suatu ketika dahulu aku bekerja di situ.. City Mind, Laptop Master, Pro Trade Marketing, dan Acer.. tapi kesemuanya telah berubah.. dari segi nama, design, banner, staff, dan lain2.. "Ah Wong.. ape cer sekarang?? Business ok?" Disebalik respons yang diperlihatkan oleh dia, seperti ada yang negatif berlaku.. setelah bertanya khabar, kini baru aku tahu.. ape yang telah berlaku sepanjang 'pemergianku' ini (poyo lebih.. haha).. staff lama, pian, hendra, aman, sheila, steven, willy, fendy, fatin, dan lain2.. sume telah berhenti.. xdapat aku nak berjumpa dgn mereka.. sadis sungguh.. masing2 ade reason masing2..  



Lan Noob berkata kepadaku, "weyh, ko punya ok lagi eh.. x 'loose' mcm aku punye..", "ape dia??", "tu hah.. 5800 lah..".. aku masih lagi blurr.. "eh, ko pun beli 5800? bile ko beli??".. kemudian.. dia pun mengeluarkan Iphone 4!! Ya! Iphone 4!! "Dang~ ko saje eh!! pergh... bile ko beli? contract kan..?" Rupa2 nya.. dia ingin menunjuk bahawa dia punya phone lebih 'loose' (softness in touch) drpd aku.. haha.. tak mengapa.. kau punya barang, aku punya.. aku punya barang, aku punya.. macam tu lah kengkawan..  aku tumpang gembira.. rasa bongkak pun ade.. kerana ape?? kerana tadi aku online fb gune iphone4.. haha.. siap calit status lagi.. walhal..  XD

Seterusnya, Wan mengajak aku minum petang.. - "ko nak makan kat mane? McD nak?", "alah.. McD aku makan x kenyang..ko tau kan aku mkn macam mane.. lg pun ekonomi tengah krisis sekarang nih.."  , "dah tuh nak makan dekat mana?? Noodles Station? atau.. Nando's?? hahaha!!", "pergh!!! lagilah~!! haha" , "ah, Only Mee je lah Fikri..", "yelah2.. dah lama tak jumpa kawan Amir.. rindu pulak dengan dia.. XD" .. sewaktu makan, Ah Wong meng-calling aku.. "eh, ko nak booking tiket sekarang ke?" "ye, aku ngan wan skali eh..", "oh, okie.."



Setelah puas melahap, kami terus mengunjungi SACC.. (KAK EMMA?! DI MANAKAH ANDA??!) ye! kami mencari Kak Emma, bekas Manager kerja lama.. kini bekerja di sebuah kedai game dengan jayanya! Tapi Kak Emma tiada di kedai.. mungkin dia bercuti.. mungkin juga dia keluar berehat.. "Ah takpelah.. kita pegi solat dulu.." selepas lepak di surau SACC, aku dan Wan terus ke kedai CD dan DVD.. sebab? hehe, adelah.. nak mencari sesuatu.. ^,^ Kemudian, kami call Kak Emma.. "kak emma kenal x suara sape nih??", "sape eh?? ****** ke? atau ****ke??", "lah.. xkan dah lupa kot..sedih nye.." (gedik) , "fikrilah..", "ohh.. fikri.. knp tepon kak emma?", "hehe.. kak emma keje lagi? ke cuti?", "kak emma baru je blk dr keje.." "lah.. ingtkan nk menjenguk kak emma kat kedai tadi.. ", "eh2, lahh... nak tgk kak emma ke?? kak emma kan dah lama berhenti..","huh, hah?!", "ke... kak emma yang lagi satu??", "ehh,, haah lah.. kak emma yang lagi satu! hahahaha... oh man... i got prank!", "hahah, hah tulah.. salah call nih..", "ingatkan dah lupa tadi.. rupanye salah orang..hehe.. sori kak emma!", "huhu, xpe2.." Ya. Sesungguhnya saya tercall adik kak emma.. kak emma ada seorang adik perempuan.. namanye pun kak emma.. muka hampir sama! suara pun hampir sama! rasa macam kembar pun ade... hehe.. sejurus, kami pun menziarahi Kak Emma.. bak kata pepatah,'sambil menyelam, minum air'.. begitulah juga dengan aku.. sambil berbual-bual, makan gula2 free.. (kalau xpaham xpe.. x penting)


ok lah.. sampai di sini dahulu kisahnya.. nak lagi? tunggulah episod yang akan datang.. Jiyyah!

Thursday, November 4, 2010

Cerita Kolam Renang je..


Hari ini, sekali lagi aku pergi ke Pusat Akuatik Shah Alam.. dah lama rasa nye x berenang di dalam kolam yang dalam sambil menikmati citarasa air klorin tempatan yang jernih dan mampu untuk membunuh kuman2 sesungguhnya.. haha.. kalau 5 tahun lalu, dengan penuh rasa angkuh, bongkak, takbur dan riaknya boleh menahan nafas di dalam air tanpa bantuan tong oksigen selama 3 hingga 5 minit.. tapi kini, jangan kata seminit.. 20 saat pun x sampai! baru masuk sekejap dah tersemput-semput macam sidut seput.. sungguh sadis mendengarnye.. dan tadi.. saya bertemu dengan seorang pelatih marine.. dia duduk di Port Klang, tapi berlatih di Shah Alam??? "jauhnye.. kenapa datang ke sini?", ujar saya kepada Beliau.. skema tak bunyik?? haha.. yelah.. bak kata pepatah, "jauh perjalanan, penatlah kaki berjalan.." badan nye agak sasa, tapi kurang ketinggian.. tapi boleh lah... tepat jam 3.06 petang aku membeli tiket.. dgn penuh debaran melangkah masuk ke dalam... dan sesungguhnya, ya! aku tidak suka membeli tiket kolam luar.. kerana kolam luar air nya cetek, kerana kolam luar air nye kotor, kerana kolam luar circumference nye kecik, kerana kolam luar xde atap(kalau hujan dah xleh mandi), kerana kolam luar budak tak bermoral suka kencing dalam kolam, kerana kolam luar ramai yang main2 air bukan nak berenang(nak main air, pergi WetWorldlah weyh!!), kerana kolam luar budak2 kindergarten buat blaja berenang(xleh kacau), kerana kolam luar xde privacy(perasan atau tidak, kat atas bukit blh amik gamba kita tgh mandi), kerana kolam luar parents selalu ade(rimaslah.. haha). setelah sejam lbh berenang, tiba2 dtg sekumpulan perenang Selangor.. Oh yeayh~!! they are totally HOT!!! they are all chinese including the coach. 7 boys and 2 amois~ woot2!! ^.^ Sementara itu (aiceh.. hahah), sekumpulan org arab pula tibe.. 5 orang dan kesemuanya lelaki termsk jurulatih.. lane ke 9, 8, 7, dan 6 perenang arab conquer.. (ibarat tenggiling mencarik gaduh, akhirnya mati dipukul gangster) tp sblm tuh, aku berenang di lane ke 7.. cukup2 je 20 pusingan aku buat, aku naik dan tgk atlet Selangor berlatih.. dan kini, ya! saya tahu bagaimana utk membuat latihan flexibilty di dalam kolam! terima kasih saya ucapkan kpd atlet2 perenang selangor.. walaupon curi2 belajar.. ilmu yang telah saya curik inilah yang akan saya amalkan.. mwahaha!! dah lah.. penat lah nak typing.. nk sambung tido. Gud nite! Jiyyah!


Tuesday, November 2, 2010

Super Junior - Marry U lyrics

video

[EUNHYUK] Love oh baby my girl
Geudaen naui juhnbu nunbushige areumdawoon
Naui shinbu shini jushin suhnmul
[HEECHUL] Haengbokhangayo geudaeui ggaman nunesuh nunmuri heureujyo
Ggaman muhri pappuri dwel ddaeggajido
Naui sarang naui geudae saranghal guhseul na maengsehalgeyo

[SUNGMIN] Geudaereul saranghandaneun mal pyuhngsaeng maeil haejugo shipuh

[RYEOWOOK] Would you marry me? Nuhl saranghago akkimyuh saragago shipuh

[KANGIN] Geudaega jami deul ddaemada nae pare jaewuhjugo shipuh

[HANGENG] Would you marry me? Iruhn naui maeum huhrakhaejullae?

[KYUHYUN] Pyuhngsaeng gyuhte isseulge (I do) Nuhl saranghaneun guhl (I do)

[YESUNG] Nungwa biga wado akkyuhjumyuhnsuh (I do)
Nuhreul jikyuhjulge (My love)

[DONGHAE] Hayan dressreul ibeun geudae tuxedoreul ibeun naui moseup

Balguhreumeul matchumyuh guhdneun woori juh dalnimgwa byuhre
I swear guhjitmal shiruh uishimshiruh
Saranghaneun naui gongju Stay with me

[SIWON] Wooriga naireul muhguhdo wooseumyuh saragago shipuh

[LEETEUK] Would you marry me? Naui modeun nareul hamgge haejullae?

[RYEOWOOK] Himdeulgo uhryuhwuhdo (I do) Neul naega isseulgge (I do)

[YESUNG] Woori hamggehaneun manheun nal dongan (I do) Maeil gamsahalge (My love)

[KYUHYUN] Orae juhnbutuh nuhreul wihae junbihan

Nae sone bitnaneun banjireul badajwuh
[YESUNG] Oneulgwa gateun maeumeuro jigeumui yaksok giuhkhalge
Would you marry me?

[SUNGMIN] Pyuhngsaeng gyuhte isseulge (I do) Nuhl saranghaneun guhl (I do)

Nungwa biga wado akkyuhjumyuhnsuh (I do) nuhreul jikyuhjulge (I do)

[ALL] Himdeulgo uhryuhwuhdo (I do) Neul naega isseulgge (I do)

Woori hamggehaneun manheun nal dongan (I do) Maeil gamsahalge (My love)

[EUNHYUK] Naega geudae ege deuril guhseun sarangbakke uhbjyo

Geujuh geuppuninguhl bojalguhtuhbjyo
Suhtulluhboigo manhi bujokhaedo naui sarang
Naui geudae jikyuhjulgeyo
Hangajiman yaksokhaejullae? Museunil issuhdo
Woori suhro saranghagiro geuppuniya

[RYEOWOOK] Nawa gyuhrhonhaejullae? I do
 

Monday, November 1, 2010

Hungry

As I promised, I have a story about hungry.. This incident happened a day before my last paper (ICT-Information, Communication and Technology)... After finished our Chemistry paper at 1530 hours, I decided to play tennis in the evening with friends .. at the same time, I just realized that my pocket money remain RM 2.00 and a few coins .. with a sense of laziness and arrogance, holding my stomach from the tea (well, actually.. I havent lunch yet ) "Ah, biarlah.. buat party (makan besar) lah malam nanti.. "I said to my own stomach... then.. at 1730 hours, my friends and I play.. My stomach is starting to berkeroncong .. after Isha pray at the mosque, I keep rushing to the BSN (cash machine).. with a sense of greed, arrogance and pride .. I withdraw my money worth RM50 for one night only .. (since that is the last night I ate at the cafe before the semester break) .. before that, some of my friends have invited me for dinner .. Then I finally reached the promised place (aka KFC Cafe aka College Food Court) .. keropoks fish, chili sauce, water, soya bean kotak besar, char kuey teow, ice cream, ice cream, ice cream, ice cream, bread, white rice, vegetables, potatoes, keropok lekor, and many more .. the next day, "Jeng, jeng, jeng! Hey, budak cuti sekolah!! Cepat nyanyi lagu esok cuti sekolah! Esok kita dah start cuti!! ", said Syafiq to me (loyal customers of the house / lodging rooms which I and my roomate provide). By not suddenly.. I was, " Ah, taknaklah.. diamlah.. aku punye perut tengah sakit nih.." (bad mood).. (Miscellaneous it .. my abdominal pain.. I was at the start might catch a cold or maybe because of gastric rarely eat breakfast because want to save money because of allowances allocated is not much) .. more than 5 times went to the toilet.. until it is exam time .. according to Rules 174, under the examination, I cannot leave the examination room 30 minutes after the exam began, and 30 minutes before the end of exam. The problem is, my exam only 1 hour!! How to get out from Bilik Peperiksaan (even in emergency cases)?! Just imagine .. Your stomach is like 'playing drum’.. during exam .. but you can do nothing!! Finally =.=''' Thus, don’t forget to take breakfast! So, to all my friends who / whom still sitting for the exam, wish u all gud luck! Jiyyah!

Friday, October 29, 2010

Long Distance / Displacement ???

At last, I'm home.. fuhh~ it was a long journey (I guess).. from Tangkak to Bukit Jalil to Bandar Tasik Selatan to KL Sentral to Padang Jawa to Taxi to Home to my room to my lovely Dell desktop and my lovely Streamyx and indeed to Facebook.. haha.. n now, dunno wad to type anymore.. felt so tired and hungry and hungry and need food!! when talking about hungry, I hav a story about hungry.. i'll post that story next time (maybe tonite).. jiyyah!

Saturday, October 23, 2010

HELLO

Hello Everyone!! Fikri here.. haha.. i'm just created my own blog.. so cool.. perhaps I can made this blog as my daily or weekly diary (or whatever else as long as it's name is diary), since i dont hav any diary yet for my past whole life because i'm lazy to writing but luv to typing.. and i also would likes to share some of my stories, opinions, interests and much more other things.. anyway.. wanna know me more?? I'm a freaky.. hahaha! Annyonghikasaeyo.